Am citit doar lucruri frumoase despre aceasta pestera cand ne-am facut planul pentru cele doua zile pe care le-am petrecut la si pe langa Veliko Tarnovo si despre care am scris mai multe aici.
Pestera se afla la aproximativ 2 ore distanta de Bucuresti si 30 de minute distanta de Ruse si se viziteaza doar cu ghid. Intrarile sunt doar la ore fixe, asa ca la 10:30 cand am ajuns noi, a mai fost timp doar sa ne punem pantalonii lungi si sa luam biletele de intrare.
Ghidul Ilie este un adevarat personaj ce ne-a intampinat inca de la casa de bilete si ne-a explicat in franceza ca a inceput sa invete romana doar pentru a putea explica turistilor romani misterele pesterii. Insa pana cand ajunge Ilie sa povesteasca tot ce stie in romana, ne-am bucurat de franceza, de bulgara si de datul din maini ca sa intelegem cate ceva despre aceasta frumusete.
Ca sa ajungem la intrarea in pestera a fost nevoie sa coboram 124 de trepte, pe care evident ca a trebuit sa le si urcam la sfarsitul turului fara sa gafaim, ca sa dam un exemplu bun copiilor 🙂
De indata ce am ajuns, am adaugat fiecare cate o bluza mai groasa in plus pe noi pentru ca in interiorul pesterii sunt 13 grade constant. Noi recunoastem sincer insa ca nu prea le-am simtit, cel mai probabil datorita faptului ca turul oferit de ghidul nostru a fost super interactiv si nu prea ne-a lasat timp de plictiseala sau de simtit diferenta de temperatura.
Am aflat de la Ilie ca Orlova Chuka a fost descoperita de un pastor in 1941 si deschisa pentru turisti in 1957. Cu o lungime totala de 13.437 m, aceasta pestera este a doua ca lungime din Bulgaria.
Se poate vizita doar putin mai mult de un sfert din ea, restul fiind zona protejata pentru cele 14 specii de lilieci ce traiesc aici. Trei dintre ele sunt deja pe cale de disparitie. Am vazut lilieci zburand si intr-una din salile pe care le-am vizitat noi si nazdravanii au vrut sa se opreasca putin pentru a-si face cateva poze cu aparatele lor foto, in speranta ca le vor iesi zburatorii in poza. Evident ca nu le-a iesit nimic pe camera, insa noua ne-a iesit momentul cu ei doi pozandu-se 🙂
Pestera s-a format in urma cu aproximativ 2.5 milioane de ani si a fost de fapt albia unui rau subteran ce a modelat rocile de calcar si gresie. Am putut vedea pe peretii pesterii urmele lasate de trecerea apei ceea ce i-a incantat tare pe copii. Inaltimea pesterii difera foarte mult de la o zona la alta. Se trece foarte usor de la sali inalte in care se tin anual spectacole datorita acusticii foarte bune, la coridoare scunde in care trebuie sa mergi ca piticul.
Ceea ce mi-a placut insa foarte mult, a fost ceea ce ghidul Ilie a numit Champs Elysee-ul pesterii, mai precis cea mai larga zona din interior, luminata frumos si discret, astfel incat sa poti crede ca esti inca sub pamant si nu pe un bulevard central al unei capitale europene. Acesta este locul unde nazdravanii au alergat in voie, s-au jucat leapsa, iar ghidul ne-a cantat din melodia lui Joe Dassin – “Les Champs-Elysees” atat la muzicuta cat si cu vocea si ne-a adus o stare de bine.
In interiorul pesterii Orlova Chuka, Ilie ne-a prezentat si cateva zone carora le-a dat denumiri ca Diplodocus, Bufnita, Elefantul, Burta Dinozaurului, Girafa si Alba ca Zapada si cei 7 Pitici si care evident ca au fost mega interesante pentru micutii nostri. Calin si Rares au incercat sa vada asemanarile dintre cum stiau ei ca arata toate aceste personaje si animale si ceea ce vedea ghidul nostru si in majoritatea cazurilor au reusit, asa ca s-au simtit tare satisfacuti de acest lucru.
Si mai satisfacuti au fost nazdravanii cand Ilie le-a aratat o baltoaca formata intr-o scorbura din piatra, in care i-a sfatuit sa isi bage manutele si sa isi puna o dorinta pentru ca ea se va indeplini, zicea el.
Am plecat extrem de incantati din acest loc, mai ales ca escapada noastra era abia la inceput. Pe unde am ajuns in continuare am scris aici.
Pareri personale despre pestera Orlova Chuka obtinute in urma unui “interviu” din masina catre urmatoarea locatie in care am oprit:
Calin: “Super tare si superb!. Cel mai mult mi-a placut ca ne-am pus dorinte cu mana in apa vrajita, dar si in stomacul dinozaurului a fost distractiv.”
Rares: “Super minunat! Mi-a placut cand am vazut liliecii zburand pe langa noi si cand am descoperit ca pot canta la coloana aceea care scotea sunete. Si mi-a placut si mie ca ne-am pus dorinte la apa vrajita, dar si cand am mers ca piticul si am cantat.”
Mami: “Orlova e o pestera deosebita si usor de parcurs. Mi-a placut ca e prima pestera in care m-am plimbat relaxata, ca pe bulevard, fara sa am senzatia de claustrofobie pe care am simtit-o de cateva ori in multe alte pesteri. Mi-a placut baltoaca dorintei si ca turul a fost interactiv. Mi-a mai placut si ca ghidul a cantat din voce, la muzicuta si la coloanele din pestera si asta ne-a adus o stare de bine. A fost placut ca nu era multa lume, iar la sfarsit mi-a placut sa stau si sa admir toata privelistea de deasupra pesterii.”
Tati: “Orlova e o pestera inedita cu forme ce par mai degraba sculptate. E prima data cand ne plimbam prin albia unui rau subteran si unde putem vedea atat de clar cum a evoluat nivelul apei in timp. Ma duce cu gandul la Pestera Bolii din Romania.”
2 Comments
Orasul de piatra al celor o mie de trepte - Veliko Tarnovo - Mami şi Tati scriu - Impreuna prin lume
01/06/2022 at 23:21[…] Ruse. Citisem ca la aproximativ jumatate de ora distanta de Ruse exista o pestera care se numeste Orlova Chuka. Ne-a placut atat de mult aici incat i-am dedicat un articol separat chiar […]
Georgiana, A.D. Mama
26/04/2024 at 22:04Salutare,
Am fost si noi la pestera cu copiii. Ghidul nostru era un tanar ce vorbea o engleza cu noduri, ceva amestecat cu accent de rusa.
Eu vazusem pestera cu cateva luni inainte intr-o excursie in Bulgaria cu cei de la haisasocializam. Mi-a placut mult si am mers si cu familia acolo.
Si la picii mei le-a placut coloana care scoate sunete si locurile unde ei au mers ca piticii. Dar turul nostru nu a fost asa interactiv.