Am ajuns in Edinburgh pentru a doua oara si asta doar pentru ca ne propusesem o vacanta la sora mea care locuieste in Inverness. Este a doua oara cand ajungem in acest oras, insa tot iarna si de data asta. Acum insa am reusit sa vedem si ceva in plus si nu doar capitala Scotiei, iar despre o mica experienta si inedita in acelasi timp fiind vorba despre Insula Skye am povestit aici.
Sper totusi ca la un moment dat sa reusim sa vizitam acest oras frumos si Scotia in general si vara, desi gurile amuzante spun ca e cam greu sa nimeresti vara in acest colt de lume. 😋
Am ajuns in capitala Scotiei cu avionul, cu un zbor direct Bucuresti – Edinburgh, al celor de la Wizz Air.
Cazare am gasit ca de obicei pe Airbnb si ne-a placut tare mult casuta pe care am ales-o, mai ales ca a fost extrem de spatioasa si copiii au avut tot locul din lume sa se alerge si sa se distreze. Pretul casei e mai putin important tinand cont de faptul ca el difera in functie de perioada selectata si de numarul de persoane.
A venit si sora mea cu noi in scurta vacanta prin Edinburgh si bineinteles ca a venit si cu nepotica mea strengara, alias verisoara. 😋 Ne-a fost destul de greu sa taram dupa noi 3 copii cu program diferit si care isi doreau doar sa se joace mai mult decat oricand, prin toate locurile pe care ne doream noi sa le vizitam. Chiar si asa am vazut totusi mai mult decat atunci cand am ajuns prima data in Edinburgh.
Las mai jos parte din locurile vizitate de noi si povestile pe care le-am invatat in scurta noastra vacanta aici, cu mentiunea ca Edinburgh este mult mai mult de atat si necesita mai mult de 3 zile de umblat pentru a-l descoperi pe indelete:
1.Cimitirul Greyfriars si cainele Bobby
Nu incep degeaba cu acest obiectiv turistic, ci datorita povestii lui care pe noi ne-a emotionat si ne-a mai invatat ceva.
Probabil ca pentru multi suna dubios ca am intrat in cimitir cu nazdravanii si ne-a si placut. Cimitirele din Edinburgh nu sunt insa deloc ca cele pe care le stim noi. Aici totul pare o arta si nicidecum ceva trist neaparat. De la constructiile pietrelor de mormant care au diferite forme, pana la inscriptiile de pe ele, totul este o poveste parca.
Recunosc ca noi am ajuns aici printr-o legatura pe care am facut-o cu Harry Potter. Citisem ca de aici s-a inspirat scriitoarea pentru cateva nume din film si am vrut sa ne convingem. Cand am ajuns insa la intrarea in cimitir, am vazut statuia unui caine care a dat un alt scop vizitei noastre acolo.
De cand l-am vazut pe Bobby, nazdravanii si-au dorit sa-i afle povestea si totul a fost doar despre caine si nicidecum despre Harry Potter.
Bobby este cel mai faimos caine din Edinburgh. Un Sky Terrier care a ramas langa mormantul stapanului sau pana la 13 ani dupa moartea acestuia.
Povestea spune ca Bobby a apartinut unei familii formata din gradinarul John Gray care a emigrat in Scotia, sotia acestuia si fiul celor doi. La cativa ani de cand catelul a intrat in familia care incerca sa-si imbunatateasca nivelul de trai in Edinburgh, domnul Gray a murit de tuberculoza. De atunci Bobby nu s-a mai dezlipit de mormantul acestuia indiferent de vremea de afara.
Cei doi erau prieteni foarte buni si aveau chiar si un obicei impreuna, respectiv acela de a manca la restaurantul “Greyfriars Place”. Bobby a continuat sa mearga zilnic acolo chiar si dupa moartea stapanului sau, iar oamenii ii dadeau in continuare cate o gustarica, dupa care el se reintorcea la mormant ca sa-i fie alaturi celui care ii fusese candva stapan si cel mai bun prieten.
Pe masura trecerii timpului, el a primit un adapost langa mormantul stapanului sau. Povestea sa se rapandise rapid si absolut toata lumea il iubea si ii admira loialitatea. Pana si primarul, Sir William Chambers a fost de acord sa plateasca taxa de inregistrare pentru el in momentul in care s-a implementat legea care spunea ca oricea caine de strada nerecunoscut, o sa fie eutanasiat din cauza cresterii numarului cainilor de strada. Dupa plata taxei, primarul a declarat catelul Bobby, proprietatea Consiliului Municipal.
Povestea spune ca Bobby a murit undeva in anul 1872 langa mormantul stapanului sau, John Gray, dar nu a putut fi inmormantat langa el pentru ca atunci cimitirul era considerat pamant sfant. Astazi insa Bobby se odihneste totusi la cativa metri de cel mai bun prieten al sau.
Nu toata lumea crede in aceasta poveste, insa noi iubim povestile si consideram ca din fiecare avem cate ceva de invatat, fie ea adevarata sau nu. Din povestea lui Bobby am invatat cate putin despre devotament si loialitate, despre cei care nu uita sa fie oameni si mai ales despre dragostea infinita.
2. Nava Regala Britannia
Inca de cand am auzit ca fosta nava regala Britannia este acostata in Edinburgh, in zona Leith si este practic un muzeu pentru orice om curios, mi-am dorit nespus sa ajung sa o vizitez.
Am reusit sa fac asta fix de ziua mea, asadar a fost unul dintre cele mai frumoase cadouri de anul acesta. Am scris detaliat despre aceasta vizita chiar aici, unde evident sunt si mai multe poze.
3. Muzeul Iluziilor
Am mai fost in astfel de muzee, insa acesta mi s-a parut de departe cel mai grozav dintre toate. Extrem de mare si de complex si cu o vedere deosebita de pe acoperis, Muzeul Iluziilor din Edinburgh este cu siguranta pe locul 1 in topul muzeelor de iluzii vazute de noi pana acum.
Intrarea a costat 20 de lire de adult si 17 lire pentru copiii intre 5 – 15 ani, cei sub 5 ani avand intrarea gratuita. A fost destul de aglomerat pentru o zi normala din cursul saptamanii, sau poate ca fiind decembrie nu eram doar noi singurii care absentau de la scoala pentru a descoperi lumea?
Chiar si asa am reusit sa-l vizitam destul de usor si sa ne bucuram de absolut tot ce are de oferit si credeti-ma ca are.
4. Strada Victoria
Aceasta strada este plina de pub-uri, restaurante, magazine cu suveniruri, dar si de cladiri istorice vechi si produse locale de la care noi cu greu ne-am abtinut. Aici am gasit din intamplare si magazinul Harry Potter care evident i-a fascinat pe nazdravani.
5. Magazinul Harry Potter
Acesta a fost pentru baieti poate cel mai misto loc din Edinburgh, desi l-am gasit extrem de aglomerat. Aglomerat, insa bucatica rupta din poveste. Baghete magice, carti despre dragoni si alte ciudatenii magice, jucarii de plus pentru cei care-si doresc sa doarma cu un animalut magic in brate, jeleuri cu aroma de voma, sapun, iarba sau ceara de urechi, palarii vrajite si foarte multe alte lucruri interesante pentru fanii acestor povesti.
6. Muzeul National
Acest muzeu este foarte bogat in exponate si structurat extrem de bine, iar asta mi-a placut enorm. Desi este un muzeu cu intrare libera, totul este curat si ingrijit, civilizat si acaparant. Nu ai cum sa te plictisesti in Muzeul National pentru ca gasesti cu siguranta ceva care sa se potriveasca macar catorva curiozitati pe care le ai.
Gasesti aici elemente din cultura africana, dar si din cea asiatica, informatii despre animale diverse din timpuri diferite, dar si posibilitatea de a face curse de masini sau valuri de marimi diferite. Poti pierde linistit 3-4 ore aici fara sa treci de doua ori prin acelasi loc sau sa te plictisesti.
Are si o micuta cafenea in interior, unde cei mai obositi se pot odihni la o bautura rece sau calda cum am facut si noi, sau pot servi un sandwich sau o gustarica dulce.
7. Castelul Edinburgh
De data aceasta nu am intrat sa-l vizitam desi este una dintre cele mai faimoase atractii ale orasului. Nu am reusit pentru ca urlau copiii de foame, insa am ajuns sa-l admiram totusi din spate dupa ce am parcat masina langa un cimitir, dar si de la intrare si sa ne bucuram de lumina apusului de pe marginea zidurilor vechii fortarete.
Castelul este ridicat pe o roca vulcanica ce de altfel ii formeaza baza si de-a lungul timpului a fost implicat in mai multe conflicte istorice. Am citit ca in incinta Castelului Edinburgh se afla cea mai veche cladire din tot orasul, respectiv Capela Margaretei care este o constructie mica normanda, ce a reusit sa ramana intacta de mai bine de 900 de ani.
Cum nu am reusit de aceasta data sa vizitam faimosul obiectiv turistic al Edinburgh-ului, ramane sa povestim mai multe despre castel data viitoare cand vom ajunge aici.
8. Zoo Edinburgh
Aici am ajuns cand am fost prima data in capitala Scotiei. Nu pot sa spun ca este cea mai misto gradina zoologica vazuta de noi, insa a fost interesanta plimbarea prin ea, asa ca merita o vizita, mai ales pentru cei care au copii.
Deschisa in 1913, gradina zoo din Edinburgh detine destul de multe animale. Ursii koala, girafele, panda, cimpanzeii si pinguinii sunt doar cateva dintre cele de care ne amintim la prima strigare si care pe noi ne-au incantat.
Ce ni s-a parut interesant este ca a fost prima gradina zoologica din lume care a gazduit si a reusit sa inmulteasca pinguini in captivitate. Iar acum, aici se afla cea mai mare piscina pentru pinguini din Europa. Fanii dinozaurilor vor avea si ei o surpriza placuta caci in pretul biletului este inclusa si expozitia in aer liber de dinozauri animatronici .
9. Catedrala St. Giles
Am ajuns aici din greseala, in drumul nostru spre Muzeul Iluziilor. Catedrala St. Giles este totusi una dintre cele mai importante cladiri parohiale medievale din Scotia si unul dintre cele mai vizitate locuri ale capitalei. Constructia sa a inceput in secolul XII, iar Sfantul Giles a fost patronul leprosilor si un sfant popular in Marea Britanie medievala.
10. Basilica Tolbooth Kirk (The Hub)
Cel mai frumos loc pentru a admira aceasta cladire ni s-a parut acoperisul Muzeului Iluziilor, pentru ca de la inaltime intotdeauna privim altfel, asa-i? Arhitectura gotica si cel mai inalt turn din Edinburgh au reusit sa ii impresioneze chiar si pe nazdravanii nostri ce nu sunt mari admiratori de arhitectura de obicei.
Cladirea a fost construita intre 1842-1845 ca loc de intalnire pentru Adunarea Generala a Bisericii Scotiei, dar a functionat si ca biserica pana pe la mijlocul anilor ’80.
Interiorul gazduieste Cafeneaua Hub, un centru de bilete si de informare pentru Festivalul International Edinburgh si 3 sali de spectacole.
Biserica este pozitionata exact langa Castelul Edinburgh, iar in anul 1980 ea a fost oprita din folosinta pana la sfarsitul secolului XX cand a fost restaurata in interior si redata publicului pentru diferite festivaluri, concerte, sau doar pentru a savura ceva la Cafeneaua Hub.
11. Plimbarea cu autobuzul turistic
Ca in orice alt oras mare si turistic, atunci cand nu ai prea mult timp la dispozitie, alegerea unui tur cu autobuzul turistic poate sa fie cea mai buna optiune de a vedea macar o bucatica din el si mai ales din istoria si arhitectura care l-au consacrat.
Noi inca nu am reusit sa facem acest tur ajungand aici doar iarna si fiind cu masina inchiriata de fiecare data si mai peste tot. Am admirat insa cateva autobuze trecand pe langa noi , iar nazdravanii abia asteapta acel moment in care sa-si fluture pletele in vant in timp ce stau cu limba scoasa si admira imprejurimile stand jos. Evident ca atunci vom scapa si noi de vaitat, de durerile de picioare, de foame, sau de orice altceva specific varstei lor. 😋
12.Targul de Craciun si Roata Uriasa
E drept ca acest obiectiv turistic poate fi vizitat doar intr-o anumita perioada a anului, insa e de neratat daca va prinde iarna prin zona. Am ajuns aici pentru a doua oara, caci prima oara a fost in urma cu trei ani, in singura zi care ne-a prins prin Edinburgh.
De data aceasta l-am gasit mai mic si mai sarac din punct de vedere atractii pentru copii. Casutele cu suveniruri, dar si cele cu papica buna sau bauturi se inmultisera in schimb si era plin de oameni in jurul lor ce-i drept.
Noi insa ne-am bucurat impreuna cu micutii de putinele atractii intalnite si mai ales de roata uriasa care ne-a oferit posibilitatea de a admira Edinburgh-ul de la inaltime, pentru ca uitasem cat de frumos arata capitala Scotiei chiar si pe intuneric.
Asadar Edinburgh este un oras extrem de ofertant, un oras care noua ni s-a parut curat si primitor, unul cu o infrastructura foarte bine pusa la punct, cu oameni prietenosi la tot pasul si o istorie dornica sa isi spuna povestea.
Niciun Comentariu